Irma Samuelsson var 17 år när hon anställdes som underkokerska hos prins Eugen 1931. Waldemarsudde blev hennes arbetsplats. I denna bok berättar hon genom sina brev och dagböcker om livet på prins Eugens Waldemarsudde, om sommarvistelserna i Kivik och på Örgården vid Vättern under mitten av 1930-talet. Här finns också hennes bevarade recept. Vi får läsa om vad som serverades på prinsens många luncher och middagar, små som stora, med champagne och goda viner. Vi får också läsa om prinsens egna stunder med favoriter som kryddskorpor till frukost och pepparkakor till eftermiddagens te.
Ernst Malmqvist anställdes som vaktmästare hos prins Eugen 1921 och han skulle komma att bli Irmas svärfar. Genom Ernst får vi en inblick i hur ett stort slott skulle skötas från vedhämtning, uppvärmning och snöskottning, till rengöring av parkettgolv och piskandet av alla mattor. Ernst hjälpte prinsen med att tillverka tavelramar och byggställningar, och han tog hand om prinsens tavelförråd. Irma gifte sig med Ernsts son Arendt, och deras kärleksbrev ger oss ytterligare insikt i livet på 1930-talet i den kungliga miljön.
Detta är en familjeberättelse som slutar med ett eget hus i Saltsjöbaden där ättlingarna till Irma fortfarande bor.
Tulla Grünberger är fil. dr. i konstvetenskap och har skrivet flera böcker med kulturhistorisk inriktning som Slottstid klockor på de svenska kungliga slotten 2019 och Långdunker - en gård i Sörmland 2021. Hennes intresse för mat och recept resulterade i boken Matbröd som kom ut 2003.
Inga Malmqvist har en utbildning inom datavetenskap och har arbetat med IT-utveckling av apoteks- och sjukvårdssystem. Hon är sonhustru till Irma Malmqvist.