Bisexualitet är den näst vanligaste sexuella läggningen, ändå saknas ofta såväl kunskap som berättelser att relatera till. Det bidrar till att bi- och pansexuella upplever ohälsa i större utsträckning än homo- och heterosexuella. Som bi- eller pansexuell riskerar man att möta okunskap och ifrågasättanden från både majoritetssamhället och andra hbtqi-personer.
Det är hög tid att prata mer om bi och pan. Inte bara om utmaningar och ojämlik hälsa utan också om möjligheter, gemenskap och identitet. Vad är viktigt för att må bra? Hur skiljer sig bisexualitet från pansexualitet? Finns det en bi/pan-rörelse i Sverige? Varför osynliggörs ofta bi/pan? Bi- och pansexualitet erbjuder en gedigen kunskapsbas och introducerar även fördjupande perspektiv. Genom personliga berättelser, forskning och yrkeserfarenhet ges en samlad bild av bi- och pansexuellas vardag, historia och hälsa i en svensk kontext.
Boken vänder sig till dig som vill lära dig mer om bi- och pansexualitet, som privatperson eller i din yrkesroll.
Edward Summanen är socionom och genusvetare som arbetat med hälsa och livsvillkor för hbtqi-personer sedan 2008. Han har skrivit flera böcker med fokus på hbtqi-frågor, bland annat var han en av redaktörerna för Trans – fakta, forskning och erfarenheter som tilldelades Prisma Litteraturpris 2023.
Sagt om boken:
”Den här boken består av olika delar som pedagogiskt förklarar relevanta begrepp, sammanfattar forskning om bi- och pansexualitet och lyfter såväl historiska som nutida diskussioner. Utan att tumma på varje individs rätt till självidentifikation lyckas Summanen förklara bi- och pansexualitet på ett sätt som är lätt att ta till sig. Den här boken är utan tvekan ett måste i händerna på såväl kuratorer, lärare och en rad andra yrken. Och i händerna på hbtqia-personer själva, förstås.” Helhetsbetyg 5/5.
Camilla Bergvall, BTJ-häftet nr 10, 2025