”Den stora förtjänsten med Cullheds rikt illustrerade och välskrivna arbete är att det gör det tydligt hur mångsidig, nyansrik och motsägelsefull den medeltida kärlekslitteraturen är.”
Aftonbladet
”Cullhed skriver med en smittande entusiasm”
Göteborgs-Posten
”En god överblick över en ofta förbisedd litterär period, och Cullheds kunnighet och entusiasm i ämnet går lika lite att ta miste på som Heloïses kärlek till Abélard”
Expressen
”En användbar och sannolikt högst slitstark litteraturhistoria, brukbar genom sin generösa gestaltning och faktarikedom, men det är framför allt en bok som diskuterar med sina läsare; som får oss att fundera över kärlekens natur och roll i våra egna liv”
Dagens Nyheter
Kärleken har inte alltid stått i fokus för poeter och romanförfattare. Nej – det var på 1100-talet som de sydfranska trubadurerna började sätta ord på kärlekens väsen. Var den en sorts galenskap, en förädlande kraft, en rot till lidande eller bara ett riskabelt erotiskt spel? Frågorna var många och ekar in i modern tid.
Här får vi träffa trubadurerna och deras efterföljare i Tyskland, England och Italien, ta del av deras stormiga liv och svärmiska diktning och därmed steg för steg se hur den europeiska kärleken uppfinns, utvecklas och nagelfars fram till medeltidens slut: ett slags Kärlek 1.0. På vägen passerar vi berömda par, historiska såväl som fiktiva, som Abelard och Heloïse, Tristan och Isolde, Lancelot och Guinevere, Dante och Beatrice samt Troilus och Criseyde – utan vilka vårt känsloliv troligen hade tagit sig annorlunda uttryck i dag.