1949 beslöt Sverige att stå utanför Nato och efterhand blev alliansfriheten efter alltmer dogm och myt. När Sverige (och Finland) den 18 maj 2022 sökte inträde i Nato hade Socialdemokraterna bakom sig 73 år av högljutt nej till Nato och tre dagar av ja.
I och med medlemskapet i Nato kommer inte försvaret av svenskt område längre att ledas operativt av ÖB. I stället delas vårt territorium upp mellan olika integrerade Natokommandon. För första gången får vi, tack vare det danska och norska medlemskapet, en gemensam nordisk säkerhet. Efter Sveriges massiva nedrustning från 1990-talet och framåt fanns inga möjligheter återgå till en nationell säkerhetslösning.
Men Natomedlemskapet har också en inrikespolitisk dimension. Många svenskar fortsatte att vara emot EU åtskilliga år efter folkomröstningen 1994. Hur länge kommer det att dröja innan en majoritet av medborgarna helhjärtat bejakar Natos kollektiva säkerhet?
Tage Erlander ansåg att alliansfriheten var otillräckligt för att försvara Sverige. Han ledde två projekt för att stärka den. Dels genom utvecklingen av svenska kärnvapen, dels genom ett samarbete med Nato, bakom ryggen på riksdagen och allmänheten. Boken beskriver växlingar mellan krig, motsättningar och fred i Norden de senaste två seklen.
Det är en riktig bladvändare där Lindblad fritt rör sig mellan decennierna, seklerna, kungarna och statsministrarna. Styrkan med Hans Lindblads bok utgörs av hans egna starka patos och av hans långa tidsperspektiv och intresse för historia och politik.
Widar Andersson i Folkbladet Östgöten
Boken är intressant för alla som följt med och arbetat med säkerhetspolitik på olika nivåer.
Helhetsbetyg 4 (av 5)
Anders Weidung i BTJ
Värdefull kunskap. Underhållande och tankeväckande är Hans Lindblad mest hela tiden.
Anders Mellbourn i Sändaren